Palić, jezero i istoimeni turistički centar, bilo je mondensko letovalište i banja na prekretnici vekova. Izgled Palića je konstantno menjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbegao iskušenjima industrijalizacije turizma. Palić danas predstavlja idealno mesto za odmor. Ovde se može uživati u hladovini stoletnog drveća, kupati u jezeru i termalnom bazenu ili se prepustiti uživanju u vrhunskoj ponudi hrane i pića ovog podneblja. Jedinstvena arhitektura, sportski objekti, ljubazni domaćini – sve to je Palić.

Palić, naselje i jezero istog imena leži na 46o03' 35'' severne geografske širine i 19o 43' 29'' istočne geografske dužine. Nalazi se na samom severu Srbije. Od najbližeg većeg mesta, Subotice, je udaljeno 8 km.

Palić odlikuje umereno kontinentalna klima. Prosečno ima oko 2100 sunčanih časova godišnje (slično Opatiji, na hrvatskoj rivijeri). Prosečna letnja temperatura vazduha iznosi 20 stepeni. Najčešći pravac vetrova je severozapad-jugoistok.

Obala jezera je duga 17 km, jezero se prostirena na 4.6 km2 i podeljeno je na 4 sektora. Najznačajniji sektor, turistički, prostire se na 3,8 km2. Prosečna dubina jezera je 1.9 m. Temperatura vode za vreme kupališne sezone kreće se od 180C do 250C. Jezero je bogato ribom. U prečniku od samo jednog kilometra se nalaze 3 atraktivne plaže.

korisni linkovi: www.banjapalic.rs


tag: Smeštaj, Noćenje, Prenoćište, Vila, Palić

Vila Marija - smeštaj i prenoćište na Paliću - www.vila-m.com - 024/753-575 i 062/188-5550